Teamontwikkeling

Mensen in teams bereiken dingen die ze alleen niet voor elkaar hadden kunnen krijgen. Dat is de kracht van teams. De waarde van synergie: samen komen we verder. Tegelijkertijd kan teamwerk ook frustrerend zijn. Samenwerken is namelijk best een uitdaging. Wat doet u als het niet lekker loopt? Hoe geeft u uw collega feedback zonder hem of haar te kwetsen?

Het kan ook zo zijn dat jullie team prima functioneert. Toch heeft u het idee dat jullie meer uit elkaar en uit de samenwerking kunnen halen. Teamontwikkeling helpt om teams de volgende stap te laten maken. Denk aan een resultaatverantwoordelijk team waarin ieder teamlid een unieke bijdrage levert en doet wat nodig is om het doel te behalen. Een team dat samen afstemt, en waar feedback gewoon gegeven wordt. Een team waar hard én met plezier gewerkt wordt en waarin men elkaars successen gunt.

Voor alle teams, in welke fase van ontwikkeling dan ook, biedt Opportuna passend maatwerk om het team te versterken, krachtiger te maken in samenwerking en daardoor een grotere bijdrage te kunnen leveren aan de doelstellingen van de organisatie. Dat kan variëren van een eenmalige sessie tot een intensieve begeleiding in de dagelijkse samenwerking. En alles daartussen.

Q1: Hoe stel ik een succesvol team samen?

De samenstelling van teams bepaalt voor een groot deel het succes van de organisatie. Niet alleen de samenstelling op het gebied van kennis en kunde, maar juist ook op het gebied van persoonlijkheden, communicatiestijlen en drijfveren. Diversiteit is daarin belangrijk om de teamperformance te optimaliseren. Maar diversiteit vraagt ook het waarderen van elkaars verschillen en het gebruik maken van elkaars kwaliteiten. Een goede balans creëren tussen competitie en samenwerking is daarbij nodig om prestaties te optimaliseren.

Opportuna stelt een teamprofiel op aan de hand van gedrags- en drijfverenanalyses. Wij helpen vast te stellen of teamleden elkaar aanvullen, maken blinde vlekken zichtbaar en trainen teamleden om effectief samen te werken. Daarnaast brengen wij in kaart in hoeverre waarden en overtuigingen van teamleden op elkaar aansluiten en of teamleden zich daadwerkelijk onderdeel voelen van het team. Zodat het team optimaal kan werken aan het realiseren van de doelstellingen.

Q2: Werken onze teams écht effectief samen?

Stelt u zich eens voor hoe het is om te werken in een team waar u zich nooit helemaal ontspannen voelt, waar u uzelf voortdurend moet bewijzen, waar er een voortdurende subtiele strijd wordt gevoerd wie er eigenlijk de baas is, waar mensen autoriteit uitstralen door harder te gaan praten of anderen botweg onderbreken, waar u op moet passen geen fouten te maken. Dat kost bakken met energie en leidt elke dag af van datgene waarom u eigenlijk naar uw werk komt. Het kan zelfs ziekmakend zijn. De effectiviteit van teamsamenwerking blijkt een goede voorspeller te zijn voor het duurzame succes van een organisatie. De manier waarop een team besluiten neemt, omgaat met conflicten, gezamenlijke verantwoordelijkheid voelt en uitdraagt zijn daarin belangrijke pijlers.

Opportuna helpt teams om hun effectiviteit aan de hand van een aantal criteria in kaart te brengen en in gesprek te gaan met hun stakeholders om hun effectiviteit te toetsen. De verbeterpunten die daaruit komen worden vertaald in een actieplan waar het team zelf mee aan de slag kan. Wij zorgen voor de borging in de praktijk en begeleiden het team onderweg waar nodig.

Q3: Hoe kan ik omgaan met teams die niet goed functioneren?

Gedoe in teams komt helaas vaker voor dan we willen. Omdat het nu eenmaal lastig kan zijn om samen te werken vanuit verschillende normen en waarden, overtuigingen en persoonlijkheden. En omdat het in de praktijk moeilijk blijkt te zijn om elkaar op constructieve manier feedback te geven. Liever vermijden we het maar vinden we er wel iets van, waardoor gedoe kan ontstaan. Van kleine irritaties tot escalaties en ruzie.

Het is belangrijk dat een team leert om conflicten op een goede manier samen op te lossen, dat het leert dat er verschil van mening kan en mag zijn maar dat besluiten uiteindelijk gedragen moeten worden. Hoe beter een team dit kan, hoe sterker ze bijdragen aan het bedrijfsresultaat. Omdat gedoe nu eenmaal afleidt van het werk dat gedaan moet worden.

Wij helpen teams om zelfstandig te worden in hun eigen ontwikkeling, ook als het lastig wordt. En als het al tot een conflict gekomen is, helpen we het team dit samen op te lossen. Zodat ieder teamlid zich kan focussen op zijn of haar werk en het team samen weer soepel draait.

Overzicht subsidieregelingen

Snel zien welke subsidieregelingen er zijn? Klik dan hier voor ons compacte overzicht van de subsidieregelingen.

Ontdek onze Groei Audit

Geïnteresseerd geraakt? Bent u benieuwd hoe uw organisatie ervoor staat? Vul de Groei Audit dan snel in!

Afspraak maken met onze experts

Wilt u een persoonlijk gesprek met onze experts waarin u voorzien wordt van passend advies? Maak direct een afspraak.
icon

Contact opnemen met Opportuna

Wilt u direct contact met een van onze experts? Neem direct telefonisch of via ons contactformulier contact op.