Leiderschapsontwikkeling

Leiderschap is nodig om goede resultaten te boeken en toekomstbestendig te zijn. Leiderschap is de basis voor goed resultaat en toch besteden we er soms te weinig tijd aan. Een gemiste kans, want investeren in leiderschap levert veel op. Sterk leiderschap betekent niet alleen sturen en duidelijkheid geven maar ook goed luisteren, ruimte bieden en zorgen voor gedeelde verantwoordelijkheid. Leiderschap vraagt om een duidelijke visie, heldere communicatie en het maken van afspraken. Het is een vak dat iedereen kan leren en verder ontwikkelen, ongeacht achtergrond of ervaring. Een goede professional is niet per definitie een sterke leider, leiderschap kunt u ontwikkelen. Opportuna helpt organisaties met het vinden van de juiste leiders, het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden en het reflecteren op eigen handelen en keuzes. Door middel van leiderschap assessments, leiderschapstrainingen, executive coaching en sparring. Zodat sterk leiderschap bijdraagt aan duurzame resultaten.

Q1: Wat maakt een leider succesvol in mijn organisatie?

Voordat u gaat investeren in leiderschap, is het cruciaal om te weten welke eigenschappen en vaardigheden leiders in jullie organisatie nodig hebben om succesvol te zijn. Samen met de ondernemer of bestuurder gaat Opportuna op zoek naar die succesfactoren. Op basis daarvan kunnen we met behulp van een scan onderzoeken of het huidige leiderschap nog voldoende aansluit bij de gevraagde kwaliteiten. Wat is nog nodig om dit verder te ontwikkelen of versterken? Is er bijsturing of ondersteuning nodig op individueel en collectief niveau? Wij maken maatwerkprogramma’s om leiders succesvol sturing te laten geven aan organisaties. Daarnaast laten we ze nadenken over hun eigen opvolging en talentontwikkeling in het team. Zo investeren we niet alleen in de lediers van nu maar wordt er ook gewerkt aan leiders voor de toekomst.

Q2: Past de cultuur van de organisatie nog bij mijn ambities?

Hoe sterk is jullie bedrijfscultuur en hoe bekend is die bij alle medewerkers? Zijn de waarden die u wil uitstralen naar uw klanten ook de waarden die u van alle medewerkers vraagt? Leiders zijn de vaandeldragers van de bedrijfscultuur, zij moeten uitstralen waar u als organisatie voor wil staan.

Een sterke bedrijfscultuur zorgt voor een sterk team en verbondenheid met het bedrijf. Het stelt u in staat om in alle omstandigheden te weten waar u vor staat en waar u op moet koersen. Daarmee is de cultuur een belangrijk kompas voor het realiseren van de ambities: de kernwaarden vormen het DNA van uw organisatie, nu en in de toekomst.

Q3: Hoe sterk is het directie- of managementteam in mijn organisatie?

Het managementteam of directieteam van een organisatie zet de toon voor alle medewerkers. Van hen wordt voorbeeldgedrag gevraagd, ze staan in de schijnwerper en de manier waarop zij communiceren bepaalt voor een belangrijk deel of er duidelijkheid of vaagheid, irritatie of chaos ontstaat. Er bestaat geen leider die alle eigenschappen in huis heeft om de perfecte leider te zijn maar een team kan dat wel! Dat vraagt dat een management- of directieteam elkaar door en door kent zodat ze ook als het spannend wordt en zaken onder druk staan, ze effectief kunnen leiden en beslissen.

Opportuna helpt teams om elkaar écht leren te kennen, duidelijke afspraken met elkaar te maken, verwachtingen op tafel te krijgen en gedoe samen op te lossen. Zo kan het team doen waar het voor staat, namelijk richting geven aan de organisatie en haar medewerkers. Ook hier bieden we maatwerk: afhankelijk van de vraag en behoefte gaan we in gesprek over de in te zetten acties. We maken leiderschapsteams sterk en weerbaar, on task voor hun opgave.

Overzicht subsidieregelingen

Snel zien welke subsidieregelingen er zijn? Klik dan hier voor ons compacte overzicht van de subsidieregelingen.

Ontdek onze Groei Audit

Geïnteresseerd geraakt? Bent u benieuwd hoe uw organisatie ervoor staat? Vul de Groei Audit dan snel in!

Afspraak maken met onze experts

Wilt u een persoonlijk gesprek met onze experts waarin u voorzien wordt van passend advies? Maak direct een afspraak.
icon

Contact opnemen met Opportuna

Wilt u direct contact met een van onze experts? Neem direct telefonisch of via ons contactformulier contact op.